OD 28. SEPTEMBRA DO 11. OKTOBRA EKSKLUZIVNO U VULKANOVIM KNJIŽARAMAPO AKCIJSKOJ CENI OD 2549 DINARA
Čuveni škotski kuvar, Gordon Remzi – koji je širu popularnost stekao kao domaćin i voditelj televizijskih formata kao što su Paklena kuhinja, Najbolji američki kuvar i Master šef – već je dugi niz godina jedna od najsjajnijih zvezda kulinarskog neba. Preko četvrt veka radi u najboljim svetskim kuhinjama. Učio je od najboljih, ali i podučavao neke od najboljih. Njegovi restorani nagrađeni su sa ukupno 15 Mišelinovih zvezda, što ih čini stecištem za mnoge poznate ličnosti, kao što su: Viktorija i Dejvid Bekama, Džek Blek, Džesi Džej, Fernando Tores...
Naša publika, koja ga je uglavnom upoznala kao čoveka “bez pardona i dlake na jeziku”, sada će imati priliku da ga upozna kao pobornika aktivnog stila života (trenutno se priprema za ultra maraton Ironman) i zdrave ishrane. U svom bestseleru pod nazivom Zdrav apetit Remzi daje veliki broj saveta kako da održite i poboljšate svoje zdravlje i fizičku spremu:
„Uobičajeni izgovor glasi: sve znam, ali nemam vremena. Moj radni dan je prebukiran, verujte. Ali, da biste vežbali, ne morate uvek satima da trčite ili vežbate u teretani. Nekada mogu da posluže i kratke i brze šetnje po parku (ili do posla i nazad ili do prodavnice i nazad). Najbolji način da ubrzate rad srca jeste da zaobiđete lift i popnete se nekoliko spratova stepenicama. To su zamene koje koristim kad sam na putu i kada nemam vremena da odem u teretanu.”
On u ovom fantastično ilustrovanom kuvaru na 250 strana nudi preko 125 ukusnih recepata za zdrava i izbalansirana jela – od doručka, preko ručka i užine, preko roštilja i obroka za mališane, sve do deserta. Ključ je u odabiru pravih sastojaka i njihovom kombinovanju. Isto je toliko bitno da znate od kojih sastojaka možete da izvučete maksimum u određenom trenutku, i u smislu ukusa i u smislu hranljivih sastojaka. Ideja je da sve što spremite ipak ima i vrhunski ukus. Na kraju krajeva, značajan deo dobrog života jeste i uživanje u ukusu dobre hrane.Salata sa komoračem, graškom i bobom
4 porcije
2 lukovice komorača srednje veličine
4 velika jaja, na sobnoj temperaturi
250 g svežeg boba
250 g svežeg graška (ili otopljenog, ako je bio zamrznut)
maslinovo ulje, za posipanje
8 režnjeva parmske šunke
Dresing:
1 mali čen belog luka, očišćen i sitno zgnječen
1 kašičica kristal šećera ili po želji
1 kašika limunovog soka
1 kašika senfa sa celim zrnom
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
šaka mirođije, krupno sečene
morska so i crni biber
Očistite komorač tako što ćete odseći bazu svake lukovice i ukloniti grubi spoljašnji sloj. Presecite svaku lukovicu na pola po dužini, a potom je oštrim nožem isecite na što tanje režnjeve. Stavite narezani komorač u veliku posudu napunjenu ledenom vodom i ostavite tako 10–15 minuta.
U međuvremenu, spustite jaja u šerpicu provrele vode i kuvajte 9 minuta (žumanca ne smeju biti tečna, ali moraju da ostanu sasvim meka). Odmah prospite vodu, pa jaja stavite u sud sa hladnom vodom.
Stavite drugu šerpu da u njoj proključa voda. Ubacite bob i blanširajte 1 minut, onda dodajte grašak i pustite da ponovo proključa. Blanširajte još 3 minuta dok i bob i grašak ne postanu meki. Procedite i prebacite u činiju sa ledenom vodom.
Za dresing, umutite sve sastojke žicom u činiji, pa posolite i pobiberite po ukusu.
Spojite bob i grašak sa komoračem. Prelijte dresingom i sve dobro protresite. Ogulite jaja, pa ih isecite po dužini na četvrtine.
Kada je spremno za serviranje, zagrejte malo maslinovog ulja u neprijanjajućem tiganju i propržite parmsku šunku da sa obe strane dobije zlatnobraon boju i postane hrskava. Rasporedite salatu i jaja na tanjire. Podelite svako parče šunke na više komada, pa pospite preko svake porcije. Pospite biberom i poslužite.
Prijatno!